Dlaczego warto kupować zdrową żywność?

W ostatnich latach co raz więcej mówi się o zdrowym odżywianiu. Być może zastanawiałeś się nie raz – co mógłbyś zrobić, by zdrowiej się odżywiać?

Na wstępie warto niewątpliwie sprecyzować, co to znaczy zdrowo się odżywiać. Większość osób w pierwszej kolejności powie o urozmaiconej, zbilansowanej diecie i będzie to na pewno słuszna odpowiedź. Niemniej każdy się zgodzi ze stwierdzeniem, że zdrowe odżywianie, to także wartościowa pod względem zawartości rozmaitych pierwiastków żywność.

Sprawdzeni dostawcy żywności

Okazuje się, że ogromne znaczenie w kwestii zdrowego odżywiania ma sposób hodowania żywności. Niezależnie od tego czy mamy do czynienia ze zbożami, owocami czy warzywami – najistotniejsze jest wykorzystywanie nawozów pochodzenia organicznego, a nie tak popularnych obecnie nawozów chemicznych. Okazuje się bowiem, że sztuczne nawożenie, owszem i sprawia, że uprawa jest bardziej wydajna, ale z drugiej strony takie napompowane ‚płody ziemi’ są po prostu ubogie w potrzebne naszym organizmom wartości odżywcze, witaminy oraz minerały. Szacuje się, że tradycyjne jabłka z sadu na wsi mogą mieć nawet 10 razy więcej wartości odżywczych. W praktyce oznacza to, że aby przyjąć do organizmu tyle samo wartości odżywczych spożywając jabłka nawożone chemicznie trzeba by było zjeść chyba wiadro jabłek! Efektem takiej ubogiej odżywczo diety jest sytuacja obserwowana obecnie w populacji Europy środkowej – ludzie są pozornie syci, czy wręcz przesyceni – a z drugiej strony – o zgrozo – niedożywieni!

To właśnie dlatego co raz więcej osób decyduje się na spożywanie żywności ekologicznej – o ile oczywiście pochodzi ona naprawdę ze sprawdzonego gospodarstwa. Takie osoby są lepiej odżywione, a co za tym idzie silniejsze, bo zdrowsze. Ogromne znaczenie w kwestii zdrowej żywności ma także brak stosowania chemicznych oprysków. Okazuje się bowiem, że naprawdę jest wiele czysto ekologicznych metod odstraszania niemile widzianych owadów, czy usuwania grzybów i innych chorób niszczących uprawy. Wymaga to tylko trochę większego nakładu pracy ze strony właścicieli gospodarstw hodowlanych. To prawda, że taka żywność jest trochę droższa (na ogół o ok. 30%), ale czy nie lepiej po prostu spożywać mniej, a lepszej jakości? Nasz organizm tylko nam za taką zmianę podziękuje, i odwdzięczy się lepszym samopoczuciem, większą energią, lepszym jakościowo życiem!

Sprawdź ofertę sklepu ze zdrową żywnością https://staropolskagaleriasmaku.pl/

 

A co z żywnością GMO?

Temat żywności modyfikowanej genetycznie od samego początku był zarzewiem wielu konfliktów. W wielu środowiskach naukowych odkrycia w zakresie genetyki spotkały się ze sporą dozą sceptycyzmu. To prawda, że modyfikacja genetyczna pozwala ‚wzbogacić’ warzywa czy owoce w bardzo pożądane cechy tj. wielkość, szybkość wzrostu, atrakcyjniejszy smak, ale z czasem okazało się, że niesie za sobą spore ryzyko. Jak można się dowiedzieć w sprawdzonych źródłach, okazuje się, że przed wprowadzeniem tego rodzaju żywności na światowy rynek – nie przeprowadzono naprawdę rzetelnych badań dotyczących ewentualnego wpływu na ludzi. Zresztą, wykonanie tego typu badań wymagałoby bardzo dużej ilości czasu – na przykład, żeby móc sprawdzić, jak spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie będzie wpływać na zdrowie kolejnych pokoleń? Przeciwnicy GMO określają tą technologię jako wielce ryzykowną. Nic dziwnego, że w Europie raczej niechętnie korzysta się z tego typu produktów. Na szczęście także w Polsce żywność GMO musi być odpowiednio oznaczona, dzięki czemu możemy dokonywać świadomych wyborów w zakresie odżywiania.