Niezwykła oferta dla miłośników yerba mate, herbaty i kawy

Herbata i kawa są napojami znanymi na całym świecie. Docenia się je nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zwykle preferujemy swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie życia bez nich.
Wiedzę o parzeniu herbaty zgłębiano w Chinach już około 2700 roku p.n.e. Legenda głosi, że chiński cesarz Shen Nong pił ją po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z gorącą wodą wpadły przez przypadek przyniesione przez wiatr liście krzewu herbacianego. Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty są zakładane na wysokości 1000 m n.p.m. w miejscach, gdzie klimat jest gorący i wilgotny. Jedna roślina może dawać plon nawet 20 lat. Poza niepodważalnymi walorami smakowymi, herbata jest bogata w składniki, które które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty poprawia zdolności pamięciowe, oczyszcza organizm z toksyn, pozytywnie wpływa na układ trawienny i rozjaśnia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) należą do grupy polifenoli. Wykazują one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają korzystnie na układ pokarmowy, chroniąc śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy zmniejszając świąd i pieczenie. Wykazują skuteczność w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie zależy od jej rodzaju. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją poprzez kilkugodzinną fermentację i suszenie. W czasie fermentacji listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu smakoszy zdobyła także herbata zielona, a to za sprawą jej właściwości wspomagających przemianę materii. Jej lekko cierpki i orzeźwiający smak uzyskuje się poddając listki jedynie suszeniu. Nie poddaje się jej procesowi fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków zbieranych ręcznie wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Napar z białej herbaty ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest niezwykle ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.

Aby wydobyć z herbaty wszystkie dobroczynne związki należy ją parzyć przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest niezwykle istotny, ponieważ daje możliwość uzyskania napoju o różnych właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie taką samą popularnością jak herbata. Bogata w kofeinę wykazuje działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii. Kolebką kawy jest Etiopia, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo sprzedawana była w aptekach, gdyż uważana była za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec jest wiecznie zielonym krzewem, rosnącym głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, trudno ją bowiem zaliczyć do zdrowej żywności. Nad jej właściwościami wciąż prowadzi się badania naukowe. Dotychczas wykazano, że składniki w niej zawarte mogą przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowe podniesienie IQ oraz poprawa pamięci krótkotrwałej. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm, pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie. Wspomaga metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z zawartością kofeiny. Zbyt duża ilość kawy powoduje rozdrażnienie i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka ilość nie jest szkodliwa dla organizmu.
Świetną alternatywą dla kawy i herbaty jest yerba mate. Napój ten jest przyrządzany z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim rośnie na niewielkim obszarze na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Jest tam uprawiane i eksportowane na cały świat. Należy pamiętać, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest całkowicie inny niż kawy czy herbaty. Do naczynia sypie się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę z sitkiem na końcu zwaną bombilla. Jedna porcja może być zaparzana nawet 7 razy. Yerba mate ma bardzo gorzki smak, a zwłaszcza porcja zaparzana pierwszy raz. Do jej szczególnego smaku trzeba się przyzwyczaić. Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą bombą witaminową. Poza właściwościami pobudzającymi, świetnie oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, przyspiesza przemianę materii, wygładza skórę oraz zwiększa odporność. Zawiera mnóstwo dobroczynnych związków chemicznych, witamin, mikro- i makroelementów. Rzadko zdarza się, aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.

Nie ważne czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, problemem jest dostać produkty oryginalne, aromatyczne o wysokiej jakości. Jednym z niewielu miejsc, gdzie można je nabyć, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje również różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających entuzjastów.