Sposoby na odkwaszenie organizmu

Wielu ludziom towarzyszą nieustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, uczucie zmęczenia, bóle stawów, czy problemy z trawieniem. Na ogół w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich źródłem. Szukać ich pochodzenia zaczynamy dopiero wtedy, gdy stają się one tak uporczywe, że uniemożliwiają nam normalne funkcjonowanie. Zdarza się często tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że nic nam nie jest, a mimo to dolegliwości i tak nam dokuczają. Niewielu z nas wie, że ich przyczyną może być zakwaszenie organizmu.
Zakwaszenie organizmu jest skutkiem złego trybu odżywiania się. W sklepach dostępnych jest niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także ogromne ilości mięsa, produktów zbożowych i nabiału, co zakłóca równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, bogata w warzywa i owoce mogłaby uchronić nas przed dysfunkcjami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnymi chorobami, do których ono po po upływie pewnego czasu prowadzi.
Różne płyny, znajdujące się w ludzkim organizmie mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Poprawny odczyn krwi mieści się w zakresie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko, zasadowy lub lekko kwaśny. Rozbieżność ta jest wynikiem odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i innych szkodliwych substancji. Zakwaszenia organizmu nie należy mylić z kwasicą, gdzie nieprawidłowościom ulegają mechanizmy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi, płucach i nerkach. Kwasica jest niezwykle niebezpieczna dla zdrowia i życia, bowiem każde odchylenie od prawidłowego zakresu pH krwi może rodzić bardzo duże konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym, gdyż w jego przypadku, mechanizmy regulujące pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone do radzenia sobie z metabolizowaniem i wydalaniem większej ilości związków kwasotwórczych, niż w przypadku stosowania zdrowej diety.
Jak już wcześniej zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są później metabolizowane, a od wyniku tego procesu zależy, czy żywność zadziałała zasadotwórczo,kwasotwórczo czy obojętnie. Na to działanie największy wpływ ma zawartość w spożywanych produktach różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor mają działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Istotnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, uzależnienie od używek, brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.
Objawy zakwaszenia organizmu nie są charakterystyczne, ale mogą być odczuwane w całym ciele. Na ich podstawie trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo tego typu objawy może wywoływać wiele różnych czynników. Jeśli jednak występuje jednocześnie kilka z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: notoryczne zmęczenie, stany depresyjne nerwowość, drażliwość, zajady, biegunki, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Duża ilość ludzi zastanawia się, jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do zmierzenia poziomu zakwaszenia organizmu służy papierek lakmusowy do mierzenia pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy sprawdzić pH moczu kilka razy dziennie, rozpoczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników należy utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm zmaga się z zakwaszeniem. Wykres osoby zdrowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu będzie się zmieniało w zależności od posiłków.
Odkwaszanie organizmu to często niemały wysiłek, gdyż wiąże się niestety z potrzebą zmiany długotrwałych nawyków żywieniowych. Niezwykle trudno jest zachować zrównoważoną dietę, jeśli przywykliśmy przez lata do spożywania sporych ilości mięsa, fast foodów oraz słodyczy. W tego typu przypadkach doskonałym wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób ten zawiera minerały równoważące pH ciała takie jak cynk, magnez i potas. Pomagają one między innymi zredukować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz prawidłową pracę układu mięśniowo-kostnego. Przyczyniają się do podniesienia odporności organizmu, pomagają utrzymać włosy, paznokcie i skórę w świetnej kondycji. Odpowiadają także za prawidłową przemianę węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje utrzymana.
Opłaca się sprawdzić, czy odczuwane przez nas dolegliwości nie są efektem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie przemiany substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i dobrego samopoczucia.